Paardentractie

Waarom paardentractie?

Een uit de hand gelopen hobby in combinatie met het streven naar een betere bodemkwaliteit. Dat is in het kort waarom wij ons met paardentractie bezighouden.

Waar de mens wat pk’s te kort komt, en waar de trekker met motortrillingen en bandensporen de grond “aanstampt” is in sommige gevallen paardentractie een uitkomst. Een milieuvriendelijk alternatief voor gemechaniseerde landbouw.

Daarnaast werken we gewoon graag samen met paarden. Wat zo mooi is bij het ploegen bijvoorbeeld is dat je de ploeg hóórt snijden in de grond, en de grond hóórt keren. Op deze manier heb je extra veel contact met de aarde.

Samen met de ervaren paardenmenner Harrie van der Velde en zijn prachtige KWPN-paarden zijn we waar het ook maar even kan landbouw met paardentractie aan het uitvoeren. Een aantal werktuigen hebben we tot onze beschikking: zelfbinder, wentelploeg, maaibalk, schoffelbalk, eg en een meststrooier.

Paardentractie op locatie voor speciale gelegenheden (zoals oogstfeesten) of op plekken waar geen machines mogen komen (natuurgebieden) is ideaal.  Een feestje voor ons en voor het publiek!

Vraag gerust naar de mogelijkheden!

De bodem en al het leven hierin

Wat onder onze voeten gebeurt, is veel meer dan je wellicht denkt.

Er zijn natuurlijk allerlei soorten zand- en grindlagen, met onzichtbare ondergrondse rivieren en meren. Als we kijken naar de bovenlaag tot 1 meter diep dan zien we heel veel leven. En zo moeten wij deze bovenlaag van moedertje aarde ook zien: als een levend orgaan.

Deze bovenlaag is heel vergevingsgezind: we kunnen er van alles mee uitspoken maar het zal zich altijd weer proberen te herstellen, als een onvermoeibare atleet. Hoe langer ik als tuinder in en met de grond bezig ben, hoe meer ik mij hiervan bewust word. Met steeds meer respect ga ik met de bodem om. 

In samenwerking met de wortels, allerlei schimmels en het bodemleven is de bodem onafgebroken in beweging. Wormen maken gangen tot wel 3 meter diep. De planten maken vervolgens gebruik van deze gangen door de wortels dieper in de grond te krijgen. Ook nemen wormen organisch materiaal mee de diepte in, en wordt de bodem luchtiger en zal meer zuurstof bevatten. Dit komt al het leven boven en onder de grond ten goede.

Wortels op hun beurt scheiden sappen uit die voeding zijn voor de schimmels en het bodemleven. En die vervolgens weer de plant ten goede komen. Hoe mooi is deze onzichtbare kringloop!

Wij leren steeds beter om vanuit het bodemorganisme te denken en hiermee samen te werken, en zo tot de conclusie te komen dat hierdoor boven de grond de lekkerste groenten en mooiste bloemen geteeld kunnen worden.

Vanuit deze visie hebben wij de volgende richtlijnen voor onszelf vastgesteld:

  • Keer de bodem niet dieper dan 20 cm zodat het bodemorgaan daaronder intact blijft en zich optimaal kan doorontwikkelen
  • Een trekker is zwaar, en door de wielen en de trillende motor wordt de bodem te dicht. Planten kunnen hierdoor niet diep genoeg wortelen. Eerst moet het dan weer worden losgemaakt door mollen en wormen, zodat er weer lucht in komt. De slapende bodem komt dan weer tot leven. Dit proces heeft tijd nodig en vaak hebben we die tijd niet; er moet geoogst worden. Voorkom zoveel mogelijk het gebruik van machines. Met paardentractie word de bodem niet zo massief verdicht omdat de hoeven een kleinere afdruk achterlaten en het gewicht een stuk minder is. Het bodemleven kan zich veel sneller herstellen op deze manier
  • Met een kleiner maar intensief gebruikt oppervlak, minder bodemschade en een uitgekiende timing en plaatsing van de teelten kunnen wij grotere en gevarieerdere groentes telen. Een hectare volle grond is in deze optiek voldoende om 3 gezinnen het hele jaar rond te voeden én van (bouw)materialen te voorzien